به گزارش شهرآرانیوز؛ محله پنجتن، محلهای در شمال شرقی مشهد است که تاکنون بارها از بوی بد کانالهای آن به ویژه در تابستان و بهار گفتهایم. اگر از این معضل نخ نماشده بگذریم، این بار ساکنان پنجتن ۵۵ گلایههای متفاوتی را با صدای مردم شهرآرا در میان میگذارند؛ مجتمـــعهای مسکونی سربه فلک کشیده محمدیه که تعدادی از ساکنان آن توان یابان هستند و در برخی واحدها، زنان سرپرست خانوار یا افراد کم بضاعت زندگی میکنند، از حداقل امکاناتی مثل اگو، تلفن ثابت و اینترنت محروماند. در یک روز سرد زمستانی به همراه عکاس روزنامه، میهمان محله شان در خیابان پنجتن ۵۵، فرعی کمالی ۱۶ شدهایم.
ساکنان محله، یک عضو شورای اجتماعی محله شان را به نمایندگی از کل محله فرستادهاند تا صدایشان را به گوش مسئولان برساند. مهدی چناری میگوید: ساکنان اینجا دلسرد شدهاند. اغلب ساکنان و فعالان این محله، به این اداره و آن سازمان رفتهاند یا به این مسئول و آن رئیس اداره رو زدهاند ولی به خاطر برطرف نشدن مشکلاتشان، ناامید شدهاند؛ به همین دلیل عطای صحبت با هر رسانه را به لقایش بخشیدهاند.
این عضو شورای اجتماعی محله از مجتمع محمدیه با اشاره به اینکه واحدها جزئی از شهرک صباست، میگوید: این مجتمع چهار ردیف و یازده بلوک و ۱۳۲ واحد دارد و در این راستا از محلههای خوب این محدوده به حساب میآید. مجتمع را ۱۰ سال پیش شهرداری و سازمان بهزیستی و خیریهای بنام برای افراد دارای معلولیت و زنان سرپرست خانوار ساختند. همان موقع برای اینکه معضل دفع پساب حل شود، ساکنان بلوکها با هم پول گذاشتند و چندین حلقه چاه حفر کردند تا این فاضلابها روانه کوچه و خیابان نشود و به این چاهها بریزد؛ غافل از اینکه این درمان، مقطعی است و دیر یا زود چاهها پر میشود. وقتی میپرسم مگر اگو ندارید، این طور پاسخ میدهد: معضل ما نبود همین اگوست.
اگر اگو داشتیم که نیاز به حفر چاه نبود. کریمی، یکی از ساکنان قدیمی است. او نیز از مشکلات ساکنان این مجتمع میگوید: به هرکسی که به ذهنتان برسد، درخواست دادیم که اگو میخواهیم، اما جوابی نشنیدیم. بارها از شرکت آب وفاضلاب پیگیری کردیم، اما سرنوشت اگو در این محدوده همچنان بلاتکلیف است. قطعا اگر قرار است قدمی در حوزه اگو برداشته شود، باید ازسوی آب وفاضلاب استان باشد.
به شرکت آب وفاضلاب هم که میگوییم، بهانههای خودشان را دارند. ادامه موضوع را چناری، عضو شورای اجتماعی محله، توضیح میدهد. او میگوید: خط اگو و کانالی در راسته خیابان پنجتن تا التیمور کشیده شده، اما مسیرهای انحرافی آن به محله ما نرسیده است تا ما نیز بتوانیم برای دفع پسابهای منزلمان بهرهمند شویم.
او میافزاید: شرکت آب وفاضلاب، ما را از سر خودش باز میکند. پاسخ آنها این است که سطح شیب بندی شهرک صبا پایینتر از آن خط مدنظر برای اجرای طرح جمع آوری فاضلاب شهری است. علت دیگری هم که بیان کردند، این است که سیستم پالایشی و تصفیه خانه، گنجایش لازم را ندارد که اگو را متصل کنند و باید تصفیه خانه جدیدی احداث شود.
کاسب محله هم که کمی دورتر شاهد گپ وگفت است، از راه دور با دست اشاره میکند: اگر بخواهند، کار نشد ندارد. کافی است موتور و پمپ بگذارند تا سطح شیب اصلاح شود. اگر چاه این خانهها پر شود، میدانید چه مصیبتی گریبان ساکنان آن را میگیرد؟ این اتفاق دیر یا زود میافتد و پسابها به سمت خیابان روانه میشود. او در ادامه بیان میکند: فکر میکنم خانههای ما روی چاههای فاضلاب است و هر لحظه احتمال ریزش آن وجود دارد.
باید خانه مان ویران شود و چاه نشست کند و جانمان به خطر بیفتد که مسئولان به فکرمان باشند؟ یکی از بانوان که برای خرید به سوپر مراجعه کرده است، نیز میگوید: چاههای این مجتمع شرایط مناسبی ندارد و بوی ناشی از آنها نفس کشیدن را برای ما سخت میکند. ما با این شرایط چه کنیم؟ بوی بد فاضلاب در این محدوده، چندبرابر جاهای دیگر است. کسی هم به فکر ما نیست.
«خدا نکند کلاسهای بچه هایمان مجازی و آنلاین شود؛ آن وقت اول مصیبت ماست». این جمله را یکی از مادران ساکن در مجتمع میگوید و درخواست میکند که درکنار مشکل نبود اگو، معضل نبود تلفن نیز اضافه شود. او در ادامه میگوید: اینجا اینترنت، چندان آنتن دهی ندارد؛ با این وضعیت اگر مدارس غیرحضوری و کلاسها مجازی شود، ما مشکل داریم. داشتن خط تلفن و مخابرات، بسیار واجب است. چناری، عضو شورای اجتماعی محله، در ادامه حرف این ساکن محله میگوید: دورافتادهترین روستاهای کشور، تلفن دارند، آن وقت ما که در کلان شهر مشهد زندگی میکنیم، تلفن نداریم.
او برای این مشکل پیگیری هم کرده است: به سازمان مربوط رفتم، اما با این جواب روبه رو شدم: هزینههای کابل کشی و نگهداری را نداریم! عضو شورای اجتماعی محله پنجتن در ادامه بیان میکند: من و دیگر شهروندان محله به دلیل بضاعت اندک برخی خانوادههای محله، حاضریم از جیبمان هزینه کنیم تا این امکان نیز به محله بیاید.
محمود محتشمی راد، مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب وفاضلاب مشهد، در پاسخ به درخواست شهروندان درباره اجرایی نشدن شبکه فاضلاب در منطقه پنجتن۵۵، کمالی۱۶ به شهرآرا میگوید: شبکه جمع آوری فاضلاب تا پنجتن۴۵ اجرا شده است.
حدفاصل پنجتن۴۰ تا ۴۸ نیز پروژه در حال اجراست، اما انتقال فاضلاب از خیابانهای بعد پنجتن۴۸ تا انتها به دلیل توپوگرافی و شیب طبیعی زمین به تصفیه خانههای موجود، امکان پذیر نیست.
محتشمی راد در ادامه تأکید میکند: اجرای شبکه فاضلاب محدودههای باقی مانده از منطقه پنجتن، بعد از تکمیل تصفیه خانه فاضلابِ در حال احداث طبرسی، امکان پذیر خواهد بود.
مجیدرضا محمودی ثانی، رئیس اداره روابط عمومی شرکت مخابرات منطقه خراسان رضوی، نیز درباره نبود تلفن و خواسته شهروندان برای دسترسی به این امکان، به شهرآرا توضیح میدهد: بنا بر پیگیریهای صورت گرفته و با توجه به بازدید انجام شده توسط کارکنان فنی مخابرات و سیاست شرکت مخابرات ایران در اجرای پروژه فیبرنوری منازل، مقرر شد نحوه طرح و برآورد حجم عملیات برای انتخاب پیمانکار مشخص شود. مراحل اجرای شبکه نیز در دستور پیگیری است.